Talk om kvindedrab i populærkulturen
Talk om kvindedrab i populærkulturen
Reaktor
16.5. — 16.5.2022
I forbindelse med forestillingen HUN ER DØD inviterer vi til en talk, hvor vi folder nogle af problematikkerne bag forestillingen ud.
Instruktør Amanda Linnea Ginman arbejder ud fra et undrende blik på kulturhistorien, hvor det igen og igen er kvinder, der slås ihjel af mænd. Og tit er det tilsyneladende ligefrem forløsende for den mandlige efterforsker at arbejde med drabet, for gennem opklaringsarbejdet får han arbejdet med sin følelser.
Talken vil tage afsæt i en dybere forståelse for, at mænds vold og magtudøvelse handler om mænds relationer eller mangel på relationer til egne følelser. Vi ser primært, at kvinder tager ansvar for at forebygge vold og drab, mens mænd er fraværende også i denne del.
Det ved vicepolitiinspektør Søren Rye fra Københavns Vestegns Politi noget om. Han har skrevet en master i anvendt kriminologi og politiledelse på Cambridge University i England, hvor han har gennemgået alle partnerdrabssager fra 2007 til 2017. Han mener, at risikovurdering og samarbejde mellem de forskellige myndigheder er det, der skal til for at bringe drabsraten ned.
Antropolog og leder af Center for magtanalyse Ditte Bjerregaard arbejder for at kortlægge viden om kvindedrab og vold og mener, at volden starter i sproget, og at vold er magtanvendelse fikseret i tid og rum – også når gerningsmanden ikke lykkes med sit forehavende.
Journalist, radiovært, forfatter, politisk kommentator, foredragsholder og jurist Anne Sofie Allarp, moderer talken.