Østre Gasværk Teater lancerer TheatreMax®

Østre Gasværk Teater ønsker at nytænke måden, teater skal opleves på. Derfor introduceres nu teknologien TheatreMax®, der skal bringe hele teateret i spil under forestillingerne og forstærke helhedsoplevelsen for publikum i kraft af flere innovative tekniske løsninger. TheatreMax® tages første gang i brug ved premieren på forestillingen HAIR den 23. februar i Østre Gasværk Teater.

Østre Gasværk Teater har en ambition om at udvide teateroplevelsen for publikum. Den unikke bygning, der siden 1979 har dannet ramme om scenekunst, har dog hverken traditionelt scenetårn, bagscene eller sidescene, hvilket gør at der altid skal opfindes alternative måder at producere på. Bygningens runde form er herudover i udgangspunktet udfordrende at producere i – rent akustisk.

Derfor er teatret nødt til at tage en række virkemidler i brug for at kunne producere kvalitetsteater, der udnytter gasværkets potentiale og unikke arkitektur. TheatreMax® tager hele den ydre ramme af teatret samt alt det, publikum kan se, høre og til dels mærke for at aktivere det som en del af forestillingen og narrativet.

Med lanceringen af TheatreMax® vil Østre Gasværk Teater udfordre de gængse forestillinger om teatret og skabe omsluttende og oplevelser for publikum. TheatreMax® bliver altomsluttende og kan mærkes fysisk på grund af resonansen fra det immersive lydsystem, som forplanter sig kalkuleret i publikumsopbygningen på teatret.

For at kontrollere akustikken installerer Østre Gasværk Teater blandt andet en akustikdæmpende dug, vægdæmpning i foyerområdet og en usynlig dæmpning af basfrekvenserne under og i publikumsopbygningen. Et nyt stort og omsluttende lydsystem vil også bevirke, at den enkelte publikummers oplevelse kan kontrolleres meget præcist. Lyden vil være foran os, rundt om os, under os og over os.

Tilmed består TheatreMax® af et enormt video- og projektionssystem, der med 25 store laserprojektorer danner et samlet billede, der har en opløsning, der er omkring fire gange den vi kender fra biografen. Og netop den visuelle del af TheatreMax®, har vundet ’Theatre Project Of The Year’ til dette års MONDO DR 2023, der blev afholdt i Orlando, USA. Læs mere her.

TheatreMax® på Østre Gasværk Teater - Foto: Nalle Magnusson

Lancering i februar

Første gang teatergængere får mulighed for at opleve TheatreMax® og de dertilhørende virkemidler på egen krop, bliver allerede ved premieren på forestillingen HAIR den 23. februar i Østre Gasværk Teater.

TheatreMax® kommer til at spille en afgørende rolle i Østre Gasværk Teaters fremtidige produktioner, heriblandt Another Brick in THE WALL, Part 5, der får premiere til september.

Idemand til TheatreMax® er teaterchef Søren Møller. Systemet er skabt med hjælp fra en række samarbejdspartnere og fonde.

”Det er en kæmpe glæde, at de store fonde A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har kunnet se det store potentiale, der kan indfries på Østre Gasværk Teater ved at hjælpe os med at realisere TheatreMax®. Sammen med førende sceneteknologi-producenter er det lykkedes at skabe et system, der virkelig kan aktivere Østre Gasværk som en unik destination. Teatret ligner ikke andre danske teatre – og det vender vi nu til en kæmpe styrke. Man kan glæde sig til fremtidens teater på Østre Gasværk!” udtaler teaterchef Søren Møller.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bevilger 6 millioner kroner, Augustinus Fonden bevilger 3 millioner kroner, mens Aage og Johanne Louis-Hansens Fond bevilger 3 millioner kroner.

Fakta om TheatreMax®

Akustikstikdæmpning

For at kunne kontrollere akustikken på Østre Gasværk Teater installeres automatiseret dæmpning af 60% af loftet med en akustikdæmpende dug, der køres ud mens forestillingerne spilles. Ligeledes installeres der vægdæmpning i hele foyerområdet, som også køres ud mens forestillingerne spiller. Endelig installeres der usynlig dæmpning af bundfrekvenserne (bassen) under og i publikumsopbygningen. Den kontrollerede akustik betyder, at lyden kan kontrolleres på en helt anden måde og derfor installeres et immersivt lydsystem.

Immersivt lydsystem

Østre Gasværk Teater installerer et omsluttende lydsystem, som både er foran, over, under og rundt om publikum. Det betyder, at producenterne kan kontrollere den enkelte publikummers oplevelse meget præcist, og selv vælge om de skal have en naturalistisk/transparent lydoplevelse – eller en teatralsk/imaginær lydoplevelse. Det betyder, at der installeres mange flere – men generelt mindre højtalere.
For at kunne vælge mellem transparent/naturlig og imaginær/teatralsk lydoplevelse installeres derfor:

Automatiseret Tracking

Et stort automatiseret trackingsystem, hvor teatret helt præcist kan følge den enkelte skuespiller eller et objekt ved hjælp af et avanceret ”GPS”-system, hvor lyd, lys og video kan følge skuespilleren eller objektet helt præcist.

Det hele fuldendes af et:

Kæmpe video-/projektionssystem

Dette system dækker hele publikums synsfelt, og omdanner dermed hele Østre Gasværk Teater til et kæmpe ”lærred”, som producenterne kan ”male” digital scenografi på. Et kompliceret system, som består af 25 store laserprojektorer, der danner et samlet billede. Systemet er bygget op omkring et komplekst serversystem, som håndterer de enorme filer, der er påkrævet. Det samlede billede har en opløsning, der er omkring fire gange større end biografernes højeste opløsning.