Historie
Nedenfor kan du læse om tilblivelsen af henholdsvis Østre Gasværk Teater og Teater Republique.
Østre Gasværk Teater
Før Østre Gasværk blev forvandlet til et teater, var det en fabrik, der producerede bygas. Østre Gasværk blev løsningen på Københavns umættelige gasforbrug d. 23 oktober 1878, da Vestre Gasværk ikke længere kunne klare efterspørgslen. Gassen, som værket producerede, blev brugt til gadebelysning og til den almindelige husholdning, herunder gaskomfur og gasapparater. Ganske få år efter, at Østre Gasværk var sat i drift, blev de første udvidelser nødvendige. Værket blev udvidet flere gange for at imødekomme storbyens behov for gas til lys, og ved den store udvidelse i 1883-1885 blev gasbeholderen opført. Den blev tegnet af arkitekt Martin Nyrop, som senere tegnede bl.a. Københavns Rådhus. Østre Gasværk blev lukket ned i 1969, og den fredede gasbeholder er det eneste af værkets bygninger, der i dag er bevaret.
Fra fabrik til teater
For knap 40 år siden blev gasbeholderen til Østre Gasværk Teater. Det var teatermanden Morten Grunwald og avisredaktøren Pelle Sadolin, der på en cykeltur en solskinsdag i 1976 fik øje på det gamle Gasværk. De var på udkig efter en bygning, hvor de kunne lave et nyt teater. Gerne lidt råt og massivt. Med den både enkle skønhed og rå karakter var bygningen et oplagt sted, og de gik hurtigt til Københavns daværende borgmester og bad om lov til at lave teater på stedet. Heldigvis gav borgmesteren grønt lys.
Østre Gasværks første forestilling
I 1979 opførte teateret sin allerførste forestilling: ’Gasshow’, som var et 50 års jubilæumsshow for Østerbro Avis spækket med en lang række populære navne inden for musik og teater. Derefter blev der de første år kun opført enkeltforestillinger og gæstespil. Teatrets første store egenproduktion var EN SKÆRSOMMERNATSDRØM af William Shakespeare, som havde premiere i 1986 med Peter Langdal som instruktør. Siden da har store musicals som LES MISÉRABLES, MISS SAIGON og ATLANTIS været sat op på Østre Gasværk Teater. Teatret har desuden huset tidens danske dramatik, radikale klassikerbearbejdelser, børne- og ungdomsteater og klassiske teaterforestillinger. I 2018 blev teatret renoveret med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond Til Almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Renoveringen skete med ønsket om at modernisere scenerummet for at optimere de tekniske og kunstneriske muligheder. Renoveringen omfattede blandt andet en helt ny sædeopbygning, der har givet en endnu bedre siddekomfort og derudover kan tilpasses de enkelte forestillinger.
Teater Republique
På det velkendte Østerfælled Torv, der i dag har caféer, en cykelhandler, sengetøjslager og Meny, lød der i 1898 kommandoråb, da Østerfælled Kaserne blev opført. Østerfælled Kaserne var en større kaserne på Østerbro, der blev opført i 1896-1898 ved arkitekt Eugen Jørgensen og ingeniørkaptajn Bjerring. Kasernen blev tilegnet gardehusarerne som et symmetrisk anlæg i palæstil, der fremtræder med en stram militær karakter. Da gardehusarerne i august 1940 flyttede til Næstved, blev Østerfælled Kaserne omdøbt til Østerbrogades Kaserne. Efter afslutningen på 2. verdenskrig har kasernen gennem tiden huset det Sjællandske Luftværnsregiment, 10. artilleriafdeling, sprogofficeruddannelsen og slutteligt Forsvarsakademiet.
Fra galop til scenekunst
Det, vi i dag kender som Revolver og Teater Republique, fungerede dengang som ridehuse på Østerfælled Kaserne. Efter overgangen til civilt formål blev ridehusene omdannet til to teatre: Kanonhallen og Dansescenen. Dansescenen blev benyttet til dans, mens Kanonhallen blev brugt til teater og arrangementer. I 2009 blev begge scener overtaget af Teater Republique, en selvejende institution under paraplyorganisationen Det Københavnske Teatersamarbejde. Teatret blev indledningsvis ledet af de tre direktører: Martin Tulinius, Hans Christian Gimbel og Rasmus Adrian. Under Tulinius og Gimbel havde teatret stort fokus på bl.a. store nycirkusforestillinger som FIBONACCI og gæstespillet LA VIE. Tulinius udviklede sammen med den gastronomiske iscenesætter Mette Martinussen madteatergrenren, herunder FESTEN og BABETTES GÆSTEBUD. Teater Republique har desuden lavet samarbejder med mange forskellige scenekunstgrupper, blandt andet Hotel Pro Forma, SIGNA og Fix&Foxy. I 2010 blev Teater Republique tildelt Den Danske Designpris for en nyskabende, visuel identitet skabt i samarbejde med designbureauet Scandinavian DesignLab.