De Hovedløse

Teater Republique

7.2. — 18.2.2020

“I love you, Mungo Park… Vanvittigt flot, gribende og velspillet… Mungo Park lykkedes i den grad… Det her er klasse – nemlig Teater, der vil og kan noget!”

★★★★★★

KulturKongen

"Sikken en flot, spændende, rørende, teatralsk, gribende, humoristisk og samtidig dybt alvorlig forestilling... Man behøver bestemt ikke være politisk interesseret for at se forestillingen: Replikker, handlingsforløb, scenografi, effekter, ja alt spiller"

★★★★★★

Out & About

"Som gammel revolutionsromantiker kan jeg ikke andet end at blive revet med... Projektet oser af nødvendighed... Malzer og hendes hold har noget så tiltrængt i dag som et større projekt med deres teaterkunst. De har noget at have det i... En anfægtende gejst bærer historien om oprøret stærkt igennem... Kommer virkelig godt rundt om oprøret via de enkelte familiemedlemmer."



Politiken

"Hamrende godt teater, spillet af Mungo Parks übercool ensemble, overraskende sindrigt sat sammen af dramatiker Nanna Tüchsen, og sikkert styret i havn af instruktørerne Johan Sarauw & Anna Malzer."

★★★★★

Sceneblog.dk

"Mungo Park lykkes... Stiller de rigtige spørgsmål... Oplysende folketeater... Peger på, hvad man også kan bruge teatret til: at give plads og synlighed til dem, der ellers ikke har en stemme... Sat på scenen af den lovende unge dramatiker Nanna P. Tüchsen, der både kan skrive glimrende dialoger og skabe mennesker, der er til at tro på"

★★★★

Berlingske

"Højt tempo, skarpe karakterer, fremragende lydside og en fin balance mellem teater og virkelighed"

★★★★

Iscene

"Vil gøre sig fremragende som debatskabende dramatik for det unge publikum... Godt set af Mungo Parks nye, unge teaterdirektør Anna Malzer... Selv om der grines, kan vi sagtens blive grebet... Solidt spillet af ensemblet."

★★★★

POV International

"Vedkommende og debatskabende teater... Anna Malzer, kommer lovende fra start... Spændende og iderig... Holder et konstant højt tempo og en intens energi... Glimrende manuskript... Perlende humor og satirisk distance af et særdeles veloplagt hold... Glimrende ensemblespil og præcise karaktertegninger."

★★★★

Mortenbuckhoj.dk

"Mungo Park har gjort De Gule Veste til godt teater... Skuespillernes præcise gestik og bevægelser, som formår at skabe komprimerede udtryk af charme, uhygge, humor og kropslig intensitet... Bringer publikum tættere på en virkelig politisk konflikt... Den er så grundig og følsom... Velspillet"

Dagbladet Information

"Utroligt vellykket... Fungerer glimrende... Meningsfuld og medrivende historie... Velkomponeret dramaturgi... Skuespilholdet er utroligt stærkt, og de formår i imponerende grad at skabe helstøbte karakterer... Viser på elegant vis sit publikum et overblik over nutidens verdenssituation"

Den 4. Væg

"Det er svært og vovet at skabe teater om noget, der foregår her og nu. Så meget desto større respekt for Mungos vellykkede samtidsforestilling... Mungo Park er i topform"

Michael Svennevig

"Modig fortælling om oprør... Anna Malzer er med denne forestilling et skridt nærmere hendes mål om at starte en revolution fra teaterscenen."

En tur i kulturland
Beskrivelse

Bemærk: DE HOVEDLØSE er et gæstespil fra Mungo Park.
Billetkøb med Mungo Park årskort bestilles via  www.mungopark.dk

Om forestillingen
Folket rejser sig overalt. I Hong Kong, Iran, Chile og endda i Grønland. Og hvem ved – måske også snart i Danmark?

I Frankrig har det stået på i over et år. De Gule Veste kalder de sig. Og de giver ikke op. De har fået nok. Nok af den voksende ulighed. Politikerne kalder dem hovedløse – Vestene vil hugge politkernes hoveder af. Men hvad er det for nogle mennesker der gemmer sig under Vestene?

DE HOVEDLØSE er en humoristisk, tempofyldt og moderne fortælling om hvordan en hel familie trækkes ind i opstanden i Paris’ gader. For den globale opstand berør os alle. Også os i lille velfærds-Danmark.

Som ægte gonzojournalister har Mungo Parks teaterdirektør Anna Malzer og det unge kunstneriske hold besøgt De Gule Veste under demonstrationerne og i deres hjem i Frankrig ad flere omgange gennem det sidste år. Ud fra denne research har de skabt en socialrealistisk fortælling om vrede Veste i franske forstæder blandet med et humoristisk barokt kammerspil om en vis forkælet kagespisende fransk dronning fra fortiden.

Baggrund for de gule veste
I november 2018 gik mere end 300.000 franskmænd på gaderne i protest over forhøjede afgifter på diesel indført af præsident Macron af miljøhensyn. Over jakkerne var de iklædt de gule trafikveste, som af lov er påbudt at have i sin bil af sikkerhedshensyn. Biler som borgere fra udkanten af storbyerne og fra provinsen nu ikke længere har råd til at køre på arbejde i.

Det hele startede med to lastbilchaufførers opråb på Facebook til vejblokader mod de varslede prisstigninger på diesel. En uge senere var der fire millioner likes og Gule Veste på gaden. De hærgede Triumfbuen og smadrede butikkerne på Champs Élyssées, indtil prisstigningerne blev trukket tilbage. Men opstanden udviklede sig til utilfredshed over den voksende ulighed og spredte sig til resten af verden.

De Gule Veste mødes hver lørdag iført de karakteristiske gule veste og demonstrerer imod så forskellige emner som skattereformer, øget formuebeskatning, højere mindsteløn.

Politikerne kalder dem hovedløse i pressen, imens Vestene tegner graffiti af de selvsamme politikere i guillotiner.

Macron har flere gange indsat hæren mod demonstranterne.

Indtil videre er 10 personer døde under demonstrationerne.

Medvirkende

Henrik Prip, Malin Rømer Brolin-Tani, Kasper Dalsgaard og Jonas Munck Hansen

Dramatiker

Nanna Tüchsen

Instruktør

Johan Sarauw

Co-instruktør

Anna Malzer

Scenograf

Frederikke Dalum

Lysdesigner

Mikkel Givskov

Lyddesigner

Nanna Shcleimann

Speak

Sara Fanta Traore

Trailer

Alexander Kaiser Lauritzen

Forestillingsfoto

Jon Kort

Producent

Mungo Park

additional-logos
Titel
De Hovedløse
Spillested
Teater Republique
Spilledage
Tirs, ons og fre kl. 20
Lør kl. 15
Sprog
Dansk
Varighed
1 time og 30 minutter uden pause
Aldersgrænse
Anbefalet fra 15 år
Køb billet
Køb billet

DET SKER: Kunstsalon VISION // Revolution

I forbindelse med forestillingen DE HOVEDLØSE, der dykker ned i historien om De Gule Veste
og folkeoprøret i Paris’ gader i november 2018, arrangerer Bikubenfonden i samarbejde med Mungo Park en paneldebat med temaet: REVOLUTION. Der sker fredag d. 7. februar kl. 17.00-18.30 på Reaktor (Teater Republiques foyerscene).

Diskussionen kommer dels til at handle om teatrets revolutionære kræfter og dels om tilstandene på gaderne.

I panelet sidder:
Anna Malzer – teaterdirektør for Mungo Park
Jørn Boisen – lektor, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
Sigrid Johannessen – dansk instruktør, husinstruktør og konceptudvikler, Teater Sort-Hvid
Ditte Maria Bjerg – rektor for Teaterhögskolan i Malmø, Lunds Universitet

Læs mere og køb billet her