1001 NAT

Teater Republique

29.10. — 4.12.2021

Beskrivelse

De arabiske fortællingers hovedværk som nutidig nordisk scenekunst

Kærlighed, vold, sex, skønhed og sensualitetens poesi er temaerne i det gigantiske værk af forførende fabler: 1001 NAT – om at fortælle for at leve!

1001 nats eventyr er et af de få værker, som den vestlige og arabiske verden deler med hinanden. Dette gigantiske værk er folkelige fortællinger indsamlet over mindst 1500 år, her iscenesat af mesterlige kræfter i et nordisk scenesprog.

Forestillingen føjer sig til rækken af store fortællinger, som instruktør Staffan Valdemar Holm og scenograf Bente Lykke Møller har givet scenisk liv på Teater Republique: Jeanne d’Arc, Dantes Guddommelige Komedie og Faust. 1001 NAT er baseret på Ellen Wulffs enestående oversættelse fra arabisk (2013).

Rammen er historien om Kong Shahriyar og visirens datter, Sheherazad. Kongen blev bedraget af en kvinde, han elskede højt. For at undgå flere skuffelser henretter Kong Shahriyar efter bryllupsnatten sine hustruer. Nu har kongen udset sig den unge, kloge Sheherazad som sin hustru. Hun har en plan for at undgå døden: Hver nat begynder hun på en ny fortælling, som ikke afsluttes, så kongen må lade hende leve for at høre fortsættelsen.

Nat efter nat fortæller Sheherazad for livet – om fantastiske hændelser hos høj og lav, på markedspladserne, i sovekamrene, i paladserne, på kamelrygge i karavanerne og i beduintelte i ørkenen. Om kærligheden og om sit køn. Hun fortæller så insisterende og bevægende, at sultanens hjerte til sidst heles.

1001 NAT er en fortælling om fortællingen – og om den fortællende kunsts oprindelse i tvang, vold og sex. Samtidig er 1001 NAT en fortælling om lytteren, tilskueren – fortæl, eller du dør! Sat overfor en ekstrem ydre trussel, sættes fantasien og fortællekraften på overarbejde med et formål: At udsætte døden.

Instruktion

Staffan Valdemar Holm

Scenografi og kostumer

Bente Lykke Møller

Dramatisering

Karen-Maria Bille efter idé af Staffan Valdemar Holm

Oversættelse

Ellen Wulff

Medvirkende

Stina Ekblad, Mille Hoffmeyer Lehfeldt, Stephanie Nguyen m.fl.

Forestillingsfoto

Sören Vilks

Titel
1001 NAT
Spillested
Teater Republique
Spilledage
29.10 - 4.12.2021
Tir - fre kl.20.00
Lør kl.15.00
Pris
75 - 295 kr
Køb billet
Køb billet